Ontslagvergoeding

Wet Werk en Zekerheid (WWZ): de belangrijke verandering per 1 januari 2015

January 2, 2015

Per 1 januari 2015 is de nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ) in werking getreden. Wat zijn de belangrijkste veranderingen? Per 1 juli 2015 wijzigt het ontslagrecht ingrijpend.

  • Proeftijdbeding: een proeftijdbeding is niet meer toegestaan in arbeidsovereenkomsten die aangegaan zijn voor zes maanden of korter. Dit geldt voor contracten die zijn aangegaan op of na 1 januari 2015. Bestaande contracten worden gerespecteerd.
  • Ketenregeling: de ketenregeling wordt met ingang van 1 juli 2015 aangepast. De huidige ketenregeling houdt in dat drie opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd mogen worden gesloten, waarbij de totale periode van de arbeidsovereenkomsten de duur van drie jaar niet overschrijdt. Het vierde opeenvolgende contract voor bepaalde tijd of het contract dat de duur van drie jaar overschrijdt, geldt als aangegaan voor onbepaalde tijd.
  • Concurrentiebeding: een concurrentiebeding is niet meer toegestaan in tijdelijke contracten, tenzij de werkgever schriftelijk bij het beding zijn zwaarwegende belangen motiveert. Het concurrentiebeding is nietig zonder een motivering. Dit geldt voor contracten die zijn aangegaan op of na 1 januari 2015. Bestaande contracten worden gerespecteerd.
  • Aanzegplicht: per 1 januari 2015 dient een tijdelijk contract, dat ten minste zes maanden heeft geduurd, uiterlijk één maand voor de einddatum schriftelijk te worden aangezegd. Dit aanzeggen houdt in dat aan de werknemer duidelijkheid moet worden verschaft of het contract verlengd wordt (I) en indien verlengd wordt, onder welke voorwaarden (II). Indien de werknemer niet wordt geïnformeerd of de arbeidsovereenkomst wordt voortgezet, dan dient de werkgever een vergoeding te betalen die gelijk is aan maand loon. Indien de werknemer te laat wordt geïnformeerd, is de werkgever voor elke dag dat de werkgever te laat is een dag loon verschuldigd.

Heeft u vragen over de wijzigingen ten gevolge van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid? Neem dan gerust contact op met ons op het telefoonnummer 020 – 482 31 41 of e-mails ons (info@adtadvocaten.nl)